Nenaleťte podvodníkům v dopravě

06.05.2015 Již druhým rokem vnímáme nárůst podvodníků v mezinárodní silniční dopravě, informace o takovém jednání i s konkrétními údaji o podvodných firmách posílá svým členům pravidelně Svaz spedice a logistiky. Mezi těmito firmami se často objevují společnosti ze Slovenska, Polska, Maďarska.

Nenaleťte podvodníkům v dopravě. Šest tipů jak prověřit dopravní společnost

Již druhým rokem vnímáme nárůst podvodníků v mezinárodní silniční dopravě, informace o takovém jednání i s konkrétními údaji o podvodných firmách posílá svým členům pravidelně Svaz spedice a logistiky. Mezi těmito firmami se často objevují společnosti ze Slovenska, Polska, Maďarska.

Poradíme Vám, jak má odesílatel správně prověřit dopravce, které nástroje mu mohou pomoci a s jakými firmami je bezpečné spolupracovat.

Mám kontaktní údaje na dopravce

Podívejte se na kontaktní údaje, které Vám dopravce předá. Prověřte firmu na internetu. Toto prověření by mělo obsahovat jak prosté zadání firmy do vyhledavače, tak i doplnění tohoto vyhledávání např. o slovo reference, podvod, spokojenost apod. Dále je důležité podívat se na internetu do rejstříků (např. doporučujeme stránky www.justice.cz). Vždy se podívejte, jestli telefonní čísla odpovídají těm, která Vám dopravce předal. Firmu si můžete prověřit případně v některém z placených produktů, pokud je ve své firmě využíváte, na trhu je jich celá řada (např. systémy Albertina, Octopus, HBI apod.). Zde zjistíte přehledně např. konkrétní platební informace, ekonomické výsledky, provázání firmy s jinými společnostmi apod. Informace se liší produkt od produktu. Dále se podívejte, jestli dopravce uvádí na svém webu, nebo profilech, že je členem nějakých sdružení (např. Svaz spedice a logistiky, Sdružení dopravců ČESMAD Bohemia apod.) Ale základem je skutečně prověření firmy v obchodním insolventním rejstříku na portálu www.justice.cz. Pokud je to však dopravce ze zahraničí, musíte informace zkontrolovat v příslušném národním obchodním rejstříku nebo např. v případě EU přes obchodní rejstřík Evropské unie.

Obdržel jsem kompletní dokumenty od dopravce

Před první přepravou s novým dopravcem je důležité nechat si zaslat tyto dokumenty: výpis z obchodního rejstříku (pomůže Vám v lepším prověření firmy), osvědčení o DIČ (pokud je plátcem) a platný pojistný certifikát (doklad o uzavření pojistky odpovědnosti dopravce). Pečlivě zkontrolujte registrační značky uvedené na této pojistce s registrační značkou, kterou Vám dopravce nahlásil na nakládku auta. Dejte pokyn do skladu nakládky, aby zkontrolovali registrační značky nákladního auta s avizovanými. Pokud by se byť jedno číslo lišilo, může to znamenat právě ono nebezpečí podvodné firmy. V minulosti byla řada případů, kdy problém byl právě v drobné odchylce na registrační značce.

Vím, na jakou hodnotu je kamion (nákladní auto) pojištěné (odpovědnost dopravce)

S ohledem na druh a povahu přepravovaného zboží, resp. jeho hodnotu, je důležité, abyste si v případě drahé zásilky s dopravcem vyjasnili, do jaké výše odpovídá ze zákona a zda není nutné zásilku připojistit. Dobrého dopravce poznáte tak, že Vám připojištění sám nabídne a i Vám ho zprostředkuje. Budete tak bez práce navíc a budete mít jistotu, že v případě pojistné události, dostanete adekvátní náhradu.

Mám k dispozici kontakty na firmy, pro které dopravce jezdí

Nebojte se vyžádat si referenci. Vždyť dobré reference dnes prodávají. Doporučujeme, abyste si zavolali min. do 3 firem, které dopravce uvede, jako své pravidelné zákazníky a zjistili, jestli s dopravcem skutečně spolupracují, jak jsou spokojeni s termíny, kvalitou a cenou.

Cena versus kvalita

Zkuste poslat cenovou poptávku i jiným dopravcům. Podivně nízká cena přepravného nemusí sice nutně znamenat podvod, ale i tak je to dumpingové jednání a i když Vám to může být vzhledem k Vašim firemním nákladům příjemné, nebo sympatické, do budoucna to může znamenat buď hrozbu v podobě rapidního nárůstu cen, nebo horší kvalitu než konkurence (průběh přepravy bez informací, pozdní příjezdy na nakládky/vykládky, nepravdivá komunikace, nepravidelné odjezdy kamionů apod.). Dobrá dopravní firma je v dnešní době certifikovaná v systému managementu kvality ISO 9001.

Již u poptávky zpravidla uvidíte rozdílnost v reakcích jednotlivých dopravních firem. Zatímco některé zpracují jednoduchou cenovou nabídku téměř okamžitě (reakce na poptávku přijde zpravidla do hodiny) a na rozsáhlé poptávky reagují ihned s jasným termínem, kdy bude ceník připravený, v jiných firmách leží na stole nezpracovaná poptávka i týden. Už z této komunikace poznáte, jak se Vám s firmou bude v budoucnu spolupracovat a jak rychle bude na Vaše požadavky, změny apod. reagovat.

Dopravce má zájem o dlouhodobou spolupráci

V dnešní době, kdy existuje několik možností, jak rychle na přepravní burze najít vhodný náklad, nebo vhodný kamion, řeší řada odesílatelů i dopravců své zakázky tzv. spotově (co přeprava to jiný dopravce, resp. co vytížení zpět to jiný zákazník). My se však domníváme, že vhodnějším modelem je partnerství mezi zákazníkem a dopravcem, kdy dopravce počítá se zakázkami odesílatele i do budoucna, ve svém plánování tras se tomuto zákazníkovi přizpůsobuje a optimalizuje svoji činnost k dlouhodobé oboustranně prospěšné spolupráci. S touto filosofií vlastně najdete dobrého dopravce a hrozba odcizení nákladu nebo absence jakýchkoli informací o průběhu přepravy nebudou již aktuální.

06.05.2015